Wijkvereniging Vinkeveld

363/IMG_8207 (Small).jpg

VREEMDE VOGELS IN HET VINKEVELD

GEPLAATS OP: 30.01.2020

Zonder dat we het misschien doorhebben zijn er in onze wijk heel wel wat verschillende vogels te zien. Alleen, je moet er oog voor hebben en ze kunnen herkennen. Daarom een artikel vogelherkenning. Dus hoor je een vogel zingen kijk dan eens of je hem kunt zien en wellicht ook herkennen!

De Vink.Gemakkelijk herkenbaar aan de witte vleugelbanen. Is in onze wijk een veel voorkomende verschijning, maar aan de Vink heeft onze wijk zijn naam niet te danken.

De Ekster. Een van de luidruchtigste soorten,makkelijk herkenbaar aan zijn wit en zwart verenpak en zijn vleugels van staalblauw.

De Huismus. Een veel kleinere bekende vogel met bruin gestreept verenkleed is natuurlijk de huismus, veel voorkomend als groepje en vaak erg rumoerig.

De Koolmees. Dit is een van de twee veel voorkomende mezensoorten in onze wijk en hiervoor hangen ook 46 broedkastjes. Gemakkelijk te herkennen aan het geel en het zwart

De Pimpelmees. Het kleinere broertje van de Koolmees, de pimpelmees wordt in het Vinkeveld ook veel gezien en is van de koolmees te onderscheiden omdat hij wat kleiner is en een blauw petje met een witte rand eronder heeft. Ook deze mezensoort broedt in nestkastjes in onze wijk.

De Blauwe reiger. Je ziet ze steeds meer in het Vinkeveld, de blauwe reiger. Onverstoorbaar staan ze in een sloot, kijkend naar een lekker hapje in of bij het water. En wat een enorme spanwijdte heeft deze lichtgrijs gekleurde vogel als ze opeens wegvliegen.

De Spreeuw. Vaak hoor je ze op een dakrand of boven in een boom lekker in het zonnetje zitten te prevelen, of vliegend in een grote zwerm op zoek naar een overnachtingsplaats. Dat is de spreeuw. Met het zonlicht op hun gevlekte verenpak zie je een paarsachtige zweem en is daardoor een prachtige vogel om te zien.

De Kauw. Niet moeders mooiste maar wel makkelijk te herkennen aan zijn grijze veren, zwarte kap op zijn kop en zijn norse blik. Overigens is dit wel een vogel van een wat groter formaat maar veel kleiner dan de zwarte kraai en de raaf.

De Tortelduif. Wie kent hem niet, de tortelduif. Een kleine lichtkleurige duif en beetje een slome duikelaar. Daarom vaak het voedsel voor een sperwer.

De Houtduif.Gemakkelijk te onderscheiden van de hiervoor genoemde tortelduif omdat hij veel groter is, donkerder grijs van kleur en door de grote witte vlek aan zijn hals.

De Groenling.De naam zegt het al, vaal tot heldergroen en geel in vleugels en staart met opvallende dikke snavel.

De Roodborst.Wie kent hem niet, de Roodborst, met zijn ronde lichaam, rood-oranje borst, slanke staart en hoge dunne pootjes.

De Putter.De allermooiste vogel die je toch ook wel regelmatig in onze wijk kunt zien is de putter. Met zijn zwart, wit en rood gekleurde kopje en het geel in de vleugels kan hij je eenvoudigweg niet ontgaan.

Met dank aan Jos Zonneveld en Rob Choufoer