Wijkvereniging Vinkeveld

478/bord_camera_toezicht_hondenpoep.jpg

CAMERATOEZICHT TEGEN HONDENPOEPOVERLAST

GEPLAATS OP: 26.03.2024

Foutje Baasjes opgelet! Cameratoezicht tegen hondenpoepoverlast

Het is één van de grootste ergernissen; hondenpoep in de wijk. Het is niet alleen vies, ook is het gevaarlijk voor kinderen, die kunnen er doodziek van worden. De wijkvereniging start nu een proef met cameratoezicht om de veroorzakers op te sporen en af te schrikken. Er zijn tien slimme camera’s aangeschaft die zijn uitgerust met kunstmatige intelligentie. Deze detecteren automatisch of er hondenpoep blijft liggen. Na detectie worden videofragmenten opgeslagen en centraal verzameld. Ook in het donker zullen de camera’s werken dankzij een infraroodkanaal. De camera’s worden momenteel geïnstalleerd op locaties waar veel overlast is. Hieronder staat een lijst met locaties. Inwoners krijgen ook de gelegenheid om zelf locaties aan te dragen waar veel overlast is. Vanaf tweede paasdag zijn de camera’s actief.

Waarom cameratoezicht? Van tijd tot tijd is er extra handhaving vanuit de gemeente. Het op heterdaad betrappen van overtreders is praktisch onmogelijk. Cameratoezicht is een rigoureuze stap en we zijn ons bewust van de privacy zorgen, maar we vinden nu dat het eens gedaan moet zijn met dit asociale gedrag en de gezondheidsrisico’s.

Hoe werken deze slimme camera’s? De camera’s komen uit China waar het gebruik van slimme camera’s voor handhaving al heel gewoon is. Deze camera’s zijn getraind om honden en hondendrollen te herkennen. Bij de detectie van een hond begint de camera met een video opname. Als de hond uit zicht is wordt de opname gestopt. Vervolgens worden de eerste en laatste beelden van de opname met elkaar vergeleken op het aantal gedetecteerde “hondenpoep objecten” in de beelden. Als er geen verschil is, wordt de opname verwijdert. Als er wel een verschil is, dan wordt de video via het mobiele netwerk verzonden naar een centrale opslag. Alle video’s worden nog achteraf door vrijwilligers beoordeeld.

En dan? Het is onwettig om de beelden te gebruiken voor de gemeentelijke handhaving of voor aangiftes. Ook het (online) herkenbaar publiceren de “foute baasjes” is niet toegestaan. Voor de honden geldt dit niet, dus zullen we de honden wel herkenbaar publiceren. De match met de “foute baasjes” is snel gemaakt. Indien mogelijk zullen we zelf overtreders aanspreken op hun gedrag.

Waar komen de camera’s? Inmiddels zijn er door een aantal inwoners al een aantal locaties aangedragen voor de plaatsing van de camera’s. Dit zijn:

  1. Rond het fort-terrein (basketbalveldje)
  2. Speeltuin Hondastrand (tussen Penhoren en Zager)
  3. Rond de vijver het Oor (Beeklaan – Jan van Gent)
  4. Rond de vijver bij Bonnikeplein – Noordhoren
  5. Veldjes bij Invaltij en Uitvaltij
  6. Paden langs het water tegenover de Deining
  7. Het voet-/fietspad richting Het Laantje
  8. Speeltuintje bij de Zwin

We willen bewoners oproepen meer locaties aan te dragen. Het doorgeven van locaties kan via het emailadres: hondenpoep@wijkverenigingvinkeveld.nl. Waar camera’s actief zijn, worden er bordjes met “Cameratoezicht” geplaatst om aan de wet te voldoen. Ook voor vragen kun je bovenstaand emailadres gebruiken.

Hopelijk zal met deze actie de overlast snel afnemen en kunnen de camera’s spoedig weer verwijderd worden. De camera’s zouden dan geprogrammeerd en ingezet kunnen worden op bijvoorbeeld kattenpoep overlast.

Natuurlijk houden we u op de hoogte via de website.

Korte uitleg over beeldherkenning met kunstmatige intelligentie: https://www.youtube.com/watch?v=QJE_ycgR8E8